CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

our love have been..

Monday, February 28, 2011

KaReNah AkiF@ PeRkEMbaNgan AmaL

Fuhh!!kadang-kadang mood untuk kemaskini blog dan masukkan entri-entri terbaru seakan hilang, dek kesibukan menguruskan 2 cahaya mataku kini. Mana tidaknya,bila jari jemari ni mula menari untuk menyusun huruf dan memulakan plot cerita, Akif mula nak 'menaip' juga, Amal merengek minta di susukan..jadi terpaksa tunggu kedua-duanya leka dengan aktiviti mereka.

Alhamdulillah, 3 tahun perkahwinan kini aku dan suami dikurniakan 2 cahayamata, mungkin cara dan gaya aku dalam menguruskan keperluan Amal berbeza dengan Akif, kalau Akif dulu aku lebih kekok dan tak tahu banyak perkara berkenaan keperluan bayi, Amal tidak begitu..pengalaman menjaga Akif menjadikan aku lebih matang sikit dalam hal ehwal bayi ni...ye lah..sesiapa pun mungkin sepertiku ketika menimang cahayamata pertama dulu kan?

Teringat satu ketika Akif terpaksa masuk wad semula kerana jaundisnya tinggi, aku menangis sebab sepanjang malam tak dapat tidur,kerana Akif sorang je yang buat konsert raihan dalam wad tu, tak tahu sebab apa..bayi-bayi lain semua terhibur dengan konsert Akif membuatkan mereka juga bersorak menyokong Akif, sampai jam 7 pagi Akif nyanyi secara percuma, aku pula lesu keletihan hatta la kakak iparku telefon suruh cek samada dia kembung perut atau tak, dengan tiada pengetahuan langsung aku bertanya laju "macammana nak tahu dia kembung atau tak?"jawapan diterima ada bunyi bila kita ketuk perutnya. oh...begitu, benarla apa diduga...Akif kembung perut, minyak pun aku tak bawa ke wad masa tu..kan jahil aku ketika tu, rakan katil sebelah aku bagi pinjam minyak yu yi cap limaunya padaku. apa yang terjadi lepas tu?Masalah Akif dapat diselesaikan..

Itu cerita Akif sewaktu tika dahulu, rasa ingin tersenyum bila kisah itu bermain semula tika ini. Pengalaman Akif tu Ummi aplikasi untuk Amal. Walaupun menguruskan karenah kedua-dua anak yang masih belum mumaiyyiz ini kadangkala menguji kesabaranku. Harapanku dapat memberikan yang terbaik untuk kedua-duanya.

Bercerita tentang karenah Akif, kini Akif dah pandai bercerita, menghayun buai adik walaupun hayunannya mendebarkan jantung siapa saja yang melihat, namun tidak boleh dihalang sebab kasihnya kepada adik,Akif dah pandai menyanyi,mengaji walaupun hampir sebulan setengah pembelajarannya masih setakat ''BA, TA, SA'', namun cukup memberangsangkan..hal ini bukannya sebab apa..guru mengajinya sekarang sibuk dengan perkuliahan dan penulisan tesis serta bisnes..jadi setiap hari Akif diberi cuti sahaja, tak mengapa..nanti Akif belajar lagi ya. Akif sudah pandai tutup air apabila bunyi je cerek air, erm..satu perkembangan yang baik. Akif juga dah pandai ''listkan'' mainan apa yang dia nak bila abahnya keluar bekerja. Akif pandai segalanya...harapan Ummi dan Abah ''Akif jadi yang terbaik"

Amal, alhamdulillah..genap satu bulan 1 minggu 3 hari beratnya sudah naik kepada 4kg, untuk anak seusia Amal, soalan yang sering diajukan oleh sesiapa sahaja mestilah berkaitan berat kan?jadi topik berat yang meningkat mestila sesuatu yang membanggakan ibubapa..Amal juga masih lagi breastfeeding sepenuhnya.
Harapan daku sebagai ibu adalah dapat menyusukan Amal sehingga 2 tahun sepertimana yang digariskan oleh Al-Quran..

22 Mac 2011, Amal akan di bawa ke klinik semula untuk pemeriksaan berkala, semoga semuanya baik-baik belaka.

                                                 Akif dan Amal permata hati Ummi dan Abah.


                                                    kasih abang Akif kepada adiknya


No comments:

Post a Comment